TOP termékek

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Minden sikeres megrendelés után, hűségpontokat írunk jóva regisztrált megrendelőinknek! ---> klikk ide <---

Blog

Milyen étel válthat ki allergiát állatoknál?

2021.07.26 06:00
Milyen étel válthat ki allergiát állatoknál?

A kutyák ételallergiáját általában valamilyen FEHÉRJE okozza. Ha erre az egy tényezőre odafigyelünk, és megválogatjuk, hogy milyen fehérjét adunk kutyánknak, máris nagyon sokat tettünk kedvencünk egészségéért.

 

A kutyák ételallergiáját általában valamilyen FEHÉRJE okozza. Ha erre az egy tényezőre odafigyelünk, és megválogatjuk, hogy milyen fehérjét adunk kutyánknak, máris nagyon sokat tettünk kedvencünk egészségéért.
Az állati és a növényi fehérjék egyaránt felelősek az allergiás tünetek megjelenéséért.
Az állati fehérje lehet bármilyen hús (marhahús, disznóhús, szárnyasok, stb.) vagy tojásfehérje. Allergizáló növényi fehérjék közül kiemelném a szóját és a glutént. Ezeket mindenképpen kerülni kell.

Húsok:

Teljesen egyedfüggő, hogy melyik kutya milyen fehérjére allergiás, ezért kerülni kell a vegyes fehérjeforrást tartalmazó tápok etetését, mert nem tudhatjuk, melyik ártalmas, hacsak nem végeztetünk el egy allergiatesztet az állatorvossal.
Az állatorvosok az eliminációs diétához egyféle fehérjét tartalmazó étrendet alkalmaznak. (monoprotein étrend) Ezt mi is megtehetjük otthon, így kizárva a többi fehérjét az étrendből. Lehetőleg halas vagy bárányos tápot válasszunk, mert ezek a fehérjék csak nagyon ritka esetben allergizálnak, tehát gyakorlatilag hipoallergének.
Hipoallergén táp mellé ne adjunk más fehérjét a kutyának, csak akkor, ha egészen biztosak vagyunk benne, hogy nincs benne olyasmi, ami allergizálhat. A jutalomfalatokat is eszerint válasszuk ki kedvencünk számára.

Állati származék, húsliszt:

Ajánlatos elkerülni azokat a termékeket, amiknek az összetevői között “állati származék”, “húsliszt”, vagy egyéb meghatározhatatlan összetevő szerepel, mert ebben gyakorlatilag bármilyen fehérje előfordulhat teljesen vegyesen. Ha ilyen összetevőt látunk, az a táp már nem lehet hipoallergén, hiszen vegyes fehérjét tartalmaz, tehát allergiára hajlamos kutyának nem ajánlott.

Tojás:
A tojást, mint allergizáló fehérjét külön kiemelném, mert hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, és sajnos már bukkantunk rá tojásfehérjére hipoallergénnek hirdetett táp összetevői között.

Gabonák:
A gabonafélékben megtalálható glutén ártalmas lehet nemcsak az allergiás kutyák számára, de az allergiára hajlamos kutyák állapotán sokat ronthat, mert előidézheti az allergia kialakulását. Tehát érdemes elkerülni, és a nem allergiás kutyáknak sem adni gabonaféléket.
A kukorica gluténmentes, ezért találjuk meg manapság sok táp összetevői között a gabonák helyett.
A glutént nem találjuk meg az összetevők között, tehát ha vannak gabonafélék a tápban, akkor glutén is van benne, és akkor gluténmentes, ha nincsenek gabonák az összetevők között.
Ha hipoallergén étrendet szeretnénk biztosítani kedvencünknek, akkor gluténmentes terméket válasszunk számára, mert amiben glutén (azaz gabona) van, az már nem hipoallergén táp.

Szója:
Erről túl sok szót nem ejtenék. Azon kívül, hogy allergizálhat, nem tudja jól feldolgozni a kutya emésztőrendszere, ráadásul sokkal gyengébb fehérjeforrás, mint a hús vagy a hal. Vannak elsőrangú fehérjék, mint a hal és bizonyos húsok, és vannak silányabb fehérjék, mint pl.: a szója, ezért a szójafehérje olcsóbb is.

A tünetmentesség titka:
Mivel a kutyák ételallergiáját általában valamilyen fehérje okozza, így ajánlott elkerülni a vegyes fehérjéket, hogy kizárhassuk kedvencünk étrendjéből a számára allergizáló anyagokat.
Kerüljük el a felsorolt allergizáló fehérjék etetését.
Monoprotein étrendet, azaz egyféle fehérjeforrást tartalmazó ételt adjunk neki, így biztosítva, hogy nem találkozik olyan fehérjékkel, amik tüneteket okozhatnak nála.
A monoprotein étrend tökéletes megelőzést biztosít a még tünetmentes kutyusunknak, ezért érdemes erre odafigyelni.