TOP termékek

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Blog

Olcsó húsnak híg a leve

2021.08.23 07:23
Olcsó húsnak híg a leve

Így tévesztik meg azokat a vevőket, akik nem figyelnek oda eléggé, és így kérnek el tőlük 1000 Ft/kg-os árat 90% töltőanyagért és 10% állati származékért.

 

Botrányos, ahogyan manapság a vásárlókat megtévesztik, és ez törvényes.

Leírok nektek egy mostanában történt esetet:

Nemrég tanácsot kért tőlem valaki macskák etetésével kapcsolatban. Én azt javasoltam, hogy tápvásárlás előtt, ugyan úgy, ahogyan a kutyatápok esetében is, az összetételt meg kell nézni. A másik tanácsom az volt, hogy mindenképpen csak maga fehérjetartalmú termékért érdemes pénzt adni, a multikban kapható, mindössze 9%-os fehérjetartalmú kotyvalékok szóba se jöjjenek.

Kis idő elteltével a tanácsomat kérő gazdi azt mondja nekem: “Vettem egy nagyon jó szárazeledelt az X szupermarketben, 32%-os a fehérjetartalma.”

Megkérdeztem a márkáját, és gyorsan utána néztem a neten az összetételének. Hát azt hittem, hogy rögtön kiesek a székemből, amikor megláttam. Gabonaféle az elsődleges összetevője, és csupán 10% hús és állati származékot tartalmaz.

Azon most nem is akadok fenn, hogy “állati származék”, ami nem szín húst jelent, hanem vegyesen mindenfélét, de a 10% kiveri nálam a biztosítékot.

10% állati származék?! A többi 90% meg gabona és növényi fehérje, meg egyéb töltőanyagok. Ez nem megfelelő táplálék se macskának, se kutyának.

A 32 %-os fehérjetartalom a gabona fehérjéből és egyéb növényi fehérjékből(gondolom szója) jött össze.

Így lehet megtéveszteni azokat a vevőket, akik nem művelődnek ki a témában, és így kérnek el tőlük 1000 Ft/kg-os árat a 10% állati származékért, és a 90% töltőanyagért.

A vevő persze azt hiszi, hogy mennyit spórolt, és milyen jól járt, de közben nagyon rosszul járt ő is, meg a házi kedvenc is. Ez az ár ugyanis egyáltalán nem olcsó, hanem kimondottan drága 10% állati származékért. Gondoljunk csak bele, hogy kilónként mindösszesen 100g állati származékot tartalmaz ezért a pénzért.

Egy minőségi tápban dehidratált húsból van kb. 30%. A hús 70%-a ugyanis víz, amit kivonnak belőle, azaz 1kg húsból lesz 300g dehidratált hús. (ezt a gyártónktól hallottam)Tehát egy magas minőségű táp gyártásánál 1kg táphoz 1kg húst, vagy többet használnak fel. A fenti elrettentő példában ezzel szemben 1kg táp gyártásához 100g állati származékot használnak fel. Ugye te is látod a hatalmas különbséget?

Az biztos, hogy a kedvenceink nagyon is érzik a különbséget.

Egy szuperprémium minőségű tápban 10x annyi hús van. Akkor most melyik a drágább? Ki is jár jobban?

Nem hibáztatom azokat a gazdikat, akik bedőlnek ennek a megtévesztésnek, hiszen a szupermarketekben, hipermarketekben az ilyen silány minőségű termékek vannak az orruk elé téve, és ráadásul dől a TV-ből is, hogy ez a jó a kutyájuknak, macskájuknak. Ők nem direkt etetik a kedvenceiket minimális tápanyagtartalmú eledelekkel, hanem azt hiszik, hogy ezzel jót tesznek nekik, hiszen a TV-ben is ezt mondták, ők meg elhitték, ahelyett, hogy utána néztek volna az összetételnek.

A silány termékeket árusító cégek, amit az alapanyagokon megspórolnak, abból bőven jut TV reklámokra. (1000g hús helyett csupán 100g állati származék kilónként, és ez csak egy összetevő, amin spórolhatnak) Tehát a gazdik a TV reklámokat fizetik meg, és kapnak cserébe 90% töltőanyagot + 10% állati származékot. Hát ez igazán jó üzlet lehet azoknak a gyártóknak, de kevésbé jó a gazdiknak, és még kevésbé, a kutyáknak és macskáknak.

Az itt leírtak tudatában, szerintem mindenki döntse el maga, hogy a multicégek részére adakozik a pénzéből, többek között TV reklámokra, vagy minőségre költi a saját kutyája, macskája számára. Én a magam részéről azoknak adok igazat, akik a kutyáik, macskáik jólétét részesítik előnyben.

Következtetés:

Ne csak azt nézzük meg, hogy hány százalék a táp fehérjetartalma, hanem azt, hogy az a fehérje miből van. Húsból? Vagy gabonából származik? A tényleges fehérje tartalmat a hús mennyisége mutatja meg, mert a gabonafehérjével egy kutya vagy egy macska nem sokra megy. Tehát a nem monoprotein, hanem vegyes fehérjetartalmú termékeknél mindenképpen érdemes meggyőződni róla, hogy az összefehérje tartalom valóban húsból származik-e.