TOP termékek

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Minden sikeres megrendelés után, hűségpontokat írunk jóva regisztrált megrendelőinknek! ---> klikk ide <---

Blog

A tápváltás és az allergia

2021.09.06 07:32
A tápváltás és az allergia

A tápváltogatás elősegíti az allergia kialakulását vagy gátolja?

 

Ennek a kérdésnek kölyök korban illetve fiatal korban, (kb. 2 éves korig) különösen nagy jelentősége van.

Ugyanis ebben a korban különösen nagy a veszélye az allergia kialakulásának, amennyiben a kutya hajlamos az allergiára.

Ha a hajlam megvan, akkor előbb vagy utóbb kialakul az allergia. Ez nem feltétlenül kölyök korban történik, a legtöbb esetben csak felnőtt korban jelentkeznek a tünetek, 2 éves kor után, de sokszor előfordul, hogy 5 éves kutyánál jelentkeznek a tünetek, pedig előtte bármit ehetett, a gazdi szerint.

De mi az összefüggés a tápváltogatással? Az allergiát általában valamilyen fehérje okozza. Sokszor, a tápváltással fehérjeforrást is váltunk. Ez nem javasolt fiatal kutyák esetében. Az allergia kialakulásához vezethet, ha a fiatal kutya szervezete sokféle fehérjével találkozik. Tehát a tápváltogatás nemhogy nem gátolja az allergia kialakulását, de ez idézi elő.

Mivel az a kutya, amelyik hajlamos az allergiára, annál ki is fog alakulni, ha találkozik az allergizáló fehérjével. Felesleges rizikót vállalunk, ha a kölyök kutyát sokféle fehérjeforrással bombázzuk, mert így csak megnöveljük az allergia kialakulásának esélyét, ahelyett, hogy megelőznénk.

Megelőzés:

Kölyök, és növendék kutyák esetében, azaz 2 éves korig mindenképpen fokozottan oda kell figyelni arra, hogy elkerüljük a felesleges kockázatot. Az allergia kialakulását úgy tudjuk leginkább elkerülni, ha egyféle fehérjeforrást kap a kutya, azaz monoprotein étrendet tartunk nála.

Nem tudhatjuk, hogy hajlamos-e az allergiára, vagy sem, és azt sem, hogy mire lesz allergiás, ha az lesz. Ha a szülök, vagy nagyszülők közt van allergiás, akkor jobb, ha úgy tekintjük, hogy a hajlamot örökölhette, azaz csak idő kérdése az allergia kialakulása.

Arra is figyeljünk oda, hogy nem csak a különböző húsfehérjék, de a növényi fehérjék is allergizálhatnak, például a gabonákban levő glutén, ezért válasszunk gluténmentes terméket.

 

Összefoglalás:allergia kialakulása

Mivel nem tudhatjuk, hogy hajlamos-e kutyánk az allergiára vagy sem, jobb, ha nem vállalunk felesleges kockázatokat a fehérjeforrás váltogatásával, ill. vegyes fehérjékkel, amik között ott lehet az a fehérje, ami allergiát fog okozni a későbbiekben, és a tünetek kialakulásához vezet. ( Tünetek: főleg bőr és szőrproblémák, gyulladások, viszketés) Fiatal kutyák esetében ez fokozottan igaz. Ha el akarjuk kerülni, hogy a kutyánk felnőtt korára allergiás tünetektől szenvedjen, akkor már fiatal korban előzzük meg ezt, és 2 éves korig adjunk neki olyan kutyatápot, ami hipoallergén, azaz monoprotein termék (egyféle fehérjeforrással), és gluténmentes.

Ezzel nagyon sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat és a kutyánkat is.